Met een activity tracker kunt u bijhouden hoeveel u beweegt op een dag. Met zo'n fitness accessoire kunt u uzelf iedere dag een bewegingsdoel geven, bijvoorbeeld 10.000 stappen. Een activity tracker kan zo bijdragen om voldoende te bewegen. Er zijn activity trackers in allerlei vormen en maten: sommige draagt u om de pols, andere kunnen bijvoorbeeld in uw broekzak gedragen worden of aan uw schoen bevestigd worden. De meeste activity trackers werken samen met een app voor op uw smartphone of tablet. In zo'n app kunt u onder andere zien hoeveel u gemiddeld beweegt in een week, uw vrienden uitdagen om uw record te verbreken of uw activiteiten delen met uw familieleden of zelfs de huisarts.
Smartwatches en activity trackers worden overigens vaak samen genoemd. Dit komt doordat sommige smartwatches ook fungeren als stappenteller of hartslagmeter. Een smartwatch kan daarnaast echter ook inkomende telefoongesprekken, sms of emails laten zien. Sommige smartwatches doen ook dienst als navigatie, find my smartphone of kalender. De Gear Fit van Samsung is een goed voorbeeld van een smartwatch met gezondheidsfuncties.
Een flinke wandeling of een uurtje naar de sportschool zit er wel in af en toe. Maar u zou graag wat meer aan beweging doen. Een activity tracker die u waarschuwt als u te lang stil zit en u beloont wanneer u uw bewegingsdoel behaalt, is daarom van belang. De tracker moet niet al te duur zijn, maar het liefste wel leuk om te zien. Een handige app is daarnaast ook wel fijn, zodat u ook op uw smartphone zicht houdt op uw prestaties.
Fitbit Flex of Jawbone UP24
Voor u is beweging belangrijk om gezond te zijn en te blijven. Misschien heeft u een medische reden om meer aan beweging te willen doen? Voor u moet een activity tracker vooral eenvoudig zijn in gebruik. Hoeveel stappen u heeft gezet die dag moet u makkelijk in beeld kunnen zien. Draagt u de activity tracker liever niet altijd om de pols? Dan is eentje die ook in uw broekzak past een goed idee. Tenslotte is een hartslag- of oximeter die u samen met uw activity tracker kunt gebruiken ook wel prettig.
iHealth activity tracker of Garmin Vivofit
U sport graag en veel en bent in goede vorm. U zoekt een activity tracker die bij uw ritme past. Eentje die een lange batterijduur heeft, waterdicht is en eventueel samenwerkt met andere sportapps die u nu al gebruikt. U houdt graag zicht op uw hartslag en een beeldscherm op uw activity tracker is een pré om ook tijdens het sporten uw metingen in de gaten te houden.
Garmin Vivofit of Withings Pulse O2
Alle activity trackers meten het aantal gezette stappen, het aantal verbrande calorieën en de afgelegde afstand. Sommige activity trackers, zoals de Jawbone UP24, kunnen aan de hand van uw beweging ook bijhouden hoeveel uur u die nacht geslapen heeft. Daarnaast zijn er ook trackers die uw hartslag kunnen meten, bijvoorbeeld die van Withings. Door uw vinger op de optische sensor van de Withings Pulse te plaatsen, ziet u wat uw BPM (beats per minute) is op dat moment. Naast hartslag meet de nieuwere Withings Pulse O2 ook het zuurstofgehalte in het bloed.
Bent u van plan uw activity tracker om uw pols te gaan dragen? Of wilt u deze liever discreet in uw broekzak bij u hebben? In het eerste geval zijn de banden van iHealth, Fitbit, Jawbone of Garmin een optie. Anders komt u uit bij de fitness trackers van Withings.
De meeste activity trackers hanteren oftewel een standaard dagelijks doel van 10.000 stappen of laten gebruikers zelf een doel instellen. De vìvofit van Garmin werkt anders. Deze activity tracker begint met een doel van 5000 stappen per dag en past dat aantal naar boven of naar beneden aan naar gelang u dat doel behaalt. Een dag weinig bewegen resulteert dus in een lager doel de dag erna. Een dag volop in beweging zorgt ervoor dat u de dag erna uitgedaagd wordt om weer net iets meer te bewegen.
Niet alle activity trackers hebben een beeldscherm. Zo heeft de Fitbit Flex bijvoorbeeld alleen een rij LED-lampjes waaraan u kunt zien hoe dichtbij u bij uw dagelijkse bewegingsdoel bent. Andere activity trackers, zoals de Withings Pulse of Garmin vìvofit hebben wel een beeldscherm. Hierop worden naast het aantal stappen of de afgelegde afstand bijvoorbeeld ook de tijd en datum weergegeven.
De gemiddelde batterijduur van een activity tracker is zo'n 7 dagen. Sommige gaan wat langer of korter mee. De Garmin vìvofit valt hierbij op: deze tracker is gemaakt met een horlogebatterij, waardoor de vìvofit ruim een jaar zonder op te laden mee gaat. Dat is voor gebruikers die niet graag in de weer zijn met opladers een grote pré.
Zoals gezegd werken de meeste activity trackers samen met een smartphone app, online omgeving of computerprogramma. De informatie die er door het apparaatje om uw pols of in uw zak verzameld wordt, kan op verschillende manieren naar zo'n app of programma verzonden worden. De meeste apps synchroniseren via Bluetooth. Bij de Withings Pulse en Pulse O2 en de Fitbit Flex gaat dit automatisch, terwijl u bij de iHealth tracker even op het knopje SYNC dient te drukken. Hoewel het bij de iHealth activity tracker dus niet volledig automatisch gaat, is het geen probleem als u af en toe vergeet te synchroniseren. De iHealth tracker slaat tot en met 14 dagen aan data op tussen het synchroniseren in.
En hoe zit het met uw privacy? Om gebruik te maken van de apps of online programma's dient u altijd een eigen account (met gebruikersnaam en wachtwoord) aan te maken. U kunt er in sommige gevallen ook voor kiezen om dit te koppelen aan bijvoorbeeld uw Facebook account. De data wordt opgeslagen op de servers van bijvoorbeeld Fitbit, Jawbone of Garmin. De merken beloven met grote zorgvuldigheid met uw gegevens om te gaan en deze data niet door te verkopen aan derde partijen. Hoe het privacy reglement van de verschillende merken er specifiek uit ziet, kunt u terug vinden op hun websites of in de handleiding van het product.
Kunt u af en toe wel een duwtje in de rug gebruiken om wat meer te bewegen? Dan is het handig om een activity tracker te kiezen die u motiveert om meer te bewegen. Zo verschijnt er in het beeldscherm van de vìvofit een rode balk in het beeldscherm wanneer u lang stil zit. Alleen door daadwerkelijk op te staan en een rondje te lopen, verdwijnt de balk. De Jawbone UP24 begint te trillen zodra het weer tijd is voor wat beweging. En via pushberichten op uw telefoon stuurt deze activity tracker van Jawbone ook motiverende berichten naar de gebruiker. Ook bij de iHealth tracker kunt u aanzetten dat u een melding wilt ontvangen als u te lang inactief bent geweest.
Werkt u graag met een bepaalde app bij het hardlopen of gebruikt u een eet app om uw calorieën te tellen, dan is het handig om van te voren te kijken of een activity tracker samenwerkt met die specifieke app. In zo'n geval wordt de informatie die een activity tracker verzameld, bijvoorbeeld hoeveel u gelopen heeft op een dag, automatisch in de desbetreffende app verwerkt. Als voorbeeld: Fitbit werkt met Foodzy of MapMyRun, Withings Pulse met RunKeeper en Fitbit met MyFitnessPal.
Afhankelijk van uw budget kunt u meer of minder aan een activity tracker uitgeven. Het mooie is dat er ook qua prijs voor ieder wat wils is.
De meeste activity trackers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Sommige merken bieden ook de mogelijkheid om losse bandjes in andere kleuren bij te bestellen, waaronder Garmin. Daarnaast kunt u bij de vìvofit van Garmin ook twee verschillende losse hartslagmeters kopen.
Deze koopgids is mede mogelijk gemaakt door SmartHealth, de Nederlandse trendwatcher op het gebied van digitale gezondheidszorg.