Een bloeddrukmeter wordt gebruikt om bloeddruk te meten. Bloeddruk (ook wel tensie genoemd) is de druk van het bloed in de slagaderen. De bloeddruk varieert voortdurend onder invloed van verschillende factoren. Door stress of lichamelijke inspanning kan iemands bloeddruk ineens flink verhogen. Ook roken, alcoholgebruik en ongezond eten kunnen een verhoogde bloeddruk veroorzaken. Een verhoogde bloeddruk kan op den duur leiden tot schade aan het hart, de nieren, de hersenen en de ogen. Een goede bloeddruk is daarom van belang voor onze gezondheid.
Hoewel sommige mensen thuis preventief hun bloeddruk in de gaten houden, gebeurt het meten van de bloeddruk meestal bij de huisarts in de spreekkamer naar aanleiding van lichamelijke klachten. Deze metingen zijn niet altijd even accuraat: zo'n 25% van de mensen heeft last van zogeheten witte jassen hypertensie. Dat is een verhoogde bloeddruk als resultaat van de spanning die mensen ervaren in de spreekkamer bij de huisarts of dokter (met de witte jas). Soms kan het daarom nuttig of noodzakelijk zijn om regelmatig thuis de bloeddruk te meten, zodat er een accurater beeld ontstaat. Men kan in een rustige, vertrouwde omgeving op eenvoudige wijze bij zichzelf de bloeddruk meten en deze waarden desgewenst met de huisarts of specialist bespreken.
Er zijn 2 soorten bloeddrukmeters: pols- en bovenarmmeters. Bij een polsbloeddrukmeter dient de gebruiker de arm zelf ter hoogte van het hart te houden. Bij die houding is de kans dat er bewogen wordt tijdens het meten een stuk groter, terwijl een bloeddrukmeter gevoelig is voor beweging. Daarom is meten via de pols dan ook wat gevoeliger voor fouten. Bij een meting via de bovenarm is de kans op beweging nihil, waardoor het resultaat accurater is. De meters van Beurer en Withings zijn beide bovenarmmeters. De iHealth BP7 is een polsbloeddrukmeter.
De bloeddruk wordt weergegeven door middel van twee waarden: bovendruk en onderdruk. Bovendruk, oftewel systolische druk (SYS), is de druk die ontstaat op het moment dat bloed door het hart de slagaderen ingepompt wordt. Onderdruk, oftewel diastolische druk (DIA), is de druk die ontstaat wanneer het hart zich opnieuw vult voor de volgende hartslag. Tenslotte laten de meeste bloeddrukmeters ook uw hartslag zien.
Bij het meten van de bloeddruk wordt aangeraden om drie keer binnen 10 minuten de bloeddruk te meten en daarvan het gemiddelde te nemen. Sommige bloeddrukmeters doen uit zichzelf een dergelijke meting. Via de app van de bloeddrukmeter van Withings is het mogelijk om de auto-modus aan te zetten. In deze modus worden drie opeenvolgende lezingen genomen en het gemiddelde voor u berekend.
Bloeddrukmeters met een beeldscherm, zoals de twee modellen van Beurer, tonen de gemeten data direct op het beeldscherm. Bij andere bloeddrukmeters, zoals die van Withings of iHealth, heeft u een smartphone nodig. Via Bluetooth worden de gemeten waarden naar een app op de telefoon gestuurd en daar zichtbaar gemaakt. Na afloop van een meting kunt u de gegevens op uw smartphone ook synchroniseren met de online omgeving. Hiervoor logt u in met uw gebruikersnaam (dat is dezelfde die u ook gebruikt in de app), en de recente meetgegevens verschijnen vanzelf op uw computer of laptop.
Gebruikers van de bloeddrukmeters van iHealth en Withings dienen in de appstore de bijbehorende app te downloaden. Voor iHealth is dat iHealth MyVitals, bij Withings heet de app HealthMate. De producten van Beurer werken samen met Health Manager. Dat programma bestaat als app en als desktop software. Het model BM 85 werkt samen met de app op een smartphone of tablet, de BM 58 alleen met het computerprogramma.
Het ophalen van de data uit de bloeddrukmeter gebeurt op twee manieren: via een USB-kabel naar de computer of via Bluetooth naar de bijbehorende app op uw smartphone of tablet. De Beurer BM 58 werkt via USB, de Beurer BM 85 via zowel USB als Bluetooth. De bloeddrukmeters van Withings en iHealth zijn allebei draadloos en werken via Bluetooth.
Het besturingssysteem van uw telefoon of tablet (iOS of Android) kan in sommige gevallen meespelen in de keuze voor een bloeddrukmeter. De apps van Beurer, iHealth en Withings zijn echter zowel voor iOS als Android toestellen beschikbaar.
Gebruikers die op verzoek van hun huisarts of cardioloog zelf thuis hun bloeddruk bijhouden, hebben er baat bij als ze eenvoudig hun verzamelde data kunnen delen. Vanuit de app van de Withings bloeddrukmeter kunnen er metingen via SMS of email gedeeld worden. Ook in de HealthManager van Beurer kunnen gegevens via verschillende exportfuncties eenvoudig aan andere personen beschikbaar worden gesteld.
Om u een handje te helpen heeft de Hartstichting een aantal bloeddrukmeters geselecteerd die betrouwbaar, nauwkeurig én klinisch gevalideerd zijn. Deze bloeddrukmeters zijn uitvoerig getest door het Dabl-instituut. U kunt ze hier bekijken.
Deze koopgids is mede mogelijk gemaakt door SmartHealth, de Nederlandse trendwatcher op het gebied van digitale gezondheidszorg.