Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Homeplug

netwerk

Powerline: internet via het stopcontact

Verbinding met het internet begint bij de router. Echter kan het draadloze signaal van de router te wensen overlaten. Vaak kan het helpen om een betere router te plaatsen, of om de router op een meer centrale positie in je huis of kantoor te plaatsen. Maar in sommige gevallen helpt zelfs dat niet. Allerlei obstructies kunnen funest zijn voor je WiFi-bereik. Denk bijvoorbeeld aan betonnen muren of metaalconstructies die in tussenwanden zitten. Maar ook elektronische apparaten of metalen leidingen kunnen je WiFi-bereik sterk verminderen. In het geval dat een draadloos bereik sterk verhinderd wordt in een bepaalde ruimte, spreken we van een dode zone. Indien je een dode zone aan wil pakken, moet je gebruik maken van een bekabelde verbinding. Dat kan bijvoorbeeld door een internetkabel te trekken en gebruik te maken van een access point. Maar een internetkabel aanleggen kan heel wat werk met zich meebrengen. Als je liever aan de slag gaat zonder gaten te boren en dergelijke, kun je gebruik maken van een powerline adapter (ook wel homeplug genoemd). Met een powerline adapter kun je eenvoudig je internet uitbreiden via het lichtnet, dus via het stopcontact. In principe is een powerline adapter een access point, dat verbinding maakt via het lichtnet in plaats van een internetkabel.

Hoe werkt een homeplug of powerline adapter?

Powerline adapters zijn losse pluggen die je in het stopcontact steekt. Om van powerline gebruik te maken heb je altijd een set nodig van minimaal 2 pluggen. Één plug plaats je bij je internetbron, zoals je router, in het stopcontact. Vervolgens plug je een internetkabel in de router naar de powerline plug. Vervolgens plaats je een tweede plug op een andere plek. Dat kan in dezelfde ruimte, maar ook in een andere kamer zoals de keuken of de woonkamer. Let erop bij het plaatsen van de adapters, dat deze net als WiFi in de lucht ook gevoelig zijn voor storing. Je kunt de pluggen het best plaatsen op stopcontacten waar zo min mogelijk apparaten aangesloten zitten. Het is overigens een fabel dat powerline adapters alleen zouden werken indien ze op dezelfde stroomgroep aangesloten zijn. Powerline adapters werken op een gesloten stroomnet; technisch gesproken is dat een fase. In de meeste woningen is één fase beschikbaar waarbinnen verschillende verzekerde groepen zijn gemaakt. Powerline adapters werken dus mits ze op dezelfde fase aangesloten zijn. Na het plaatsen van de pluggen installeer je de meegeleverde software op een computer om de set in te stellen. Sommige powerline adapters kun je ook instellen met behulp van een app of zelfs met een druk op een knop. Of dat kan bij de set die je op het oog hebt, kun je vinden in de handleiding of op de website van de fabrikant. Eenmaal ingesteld kun je op de plek van de tweede plug gebruik maken van bekabeld internet en – mits de adapter daarvoor geschikt is – draadloos internet. In de specificaties kun je vinden of de powerline adapter over WiFi functionaliteit beschikt. Een set powerline adapters is uit te breiden met meerdere pluggen. Zo kun je op verschillende plekken in- en rondom je huis het netwerk uitbreiden!

Wat is de beste powerline adapter?

Als je overtuigd bent van het gemak van een powerline set, moet je eerst nagaan op welke manier je de apparaten die internet gaan gebruiken aan gaat sluiten. Als je de set alleen gaat gebruiken voor bekabelde apparaten, kun je met een set zonder WiFi aan de slag. Aan de onderzijde van de plug kun je één of meerdere apparaten aansluiten. Zo zijn er pluggen met 1, 2 of 3 internetaansluitingen waar je bijvoorbeeld je TV, laptop of setup box op kunt aansluiten. Wil je dat de powerline plug ook je WiFi versterkt? Dan heb je een set nodig met WiFi functionaliteit. Naast dat je hier bekabelde apparaten op kunt aansluiten, creëer je op dat punt een WiFi hotspot. Op die manier kun je ook je draadloze netwerk uitbreiden, zelfs in dode zones. De snelheid van een powerline adapter wordt aangegeven in Mbit (megabit per seconde). Deze snelheid wordt opgesplitst in de maximale snelheid die via de kabelaansluiting mogelijk is en via WiFi (mits het apparaat over WiFi beschikt natuurlijk). De weergegeven snelheden zijn de theoretisch maximaal haalbare snelheden: je moet dit zien als een indicatie voor de werkelijke snelheid. De bekabelde aansluiting verschilt per generatie, en kun je als volgt interpreteren:

Benaming Maximale snelheid Voorkomendheid Tijd 4,7GB DVD
Ethernet 10 Mbps Zelden(end of life) 60 min
Fast Ethernet 100 Mbit Steeds minder 6 min
Gigabit 1000 Mbit Meeste routers < 1 min

De WiFi snelheid is afhankelijk van de ondersteunde WiFi standaard en de bandbreedte. De versie van deze band staat vaak in de modelnaam van de router weergegeven; zo zijn de meeste moderne routers compatible met de AC-standaard. Je hoeft niet te vrezen dat oudere apparaten niet werken met moderne routers, omdat de oudere standaarden ondersteund blijven. De snelheid van draadloos internet wordt weergeven door de WiFi standaard gevolgd door de theoretisch maximaal haalbare snelheid. Zo staat N300 voor een N-specificatie met een bandbreedte van maximaal 300 Mbit, en AC1900 voor een AC-specificatie geschikt voor een bandbreedte van maximaal 1900 Mbit.

Buiten de genoemde aansluitingen, WiFi ondersteuning en snelheid kan het handig zijn als je powerline set is voorzien van een stopcontactaansluiting. Dit is een doorvoer waarop je normale apparaten kunt aansluiten. Zo verlies je bij het plaatsen van je powerline adapter geen stopcontact aansluiting!

Wat is nog meer handig naast een powerline adapter?

Als je zonder kabels te leggen op een gemakkelijke manier je bekabeld internet of je WiFi wilt verbeteren, is een powerline adapter een goede keuze. Met onderstaande apparaten kun je je netwerk verder uitbreiden. Kom je er niet uit? Wij helpen je graag! Kom langs in één van onze winkels of neem contact op met onze klantenservice.

Draadloze router Je internetervaring begint bij het plaatsen van de juiste router. Met een router creëer en beheer je je netwerk van bekabelde en draadloze verbindingen.
Draadloze adapter Maak van je bedraad apparaat een WiFi apparaat met behulp van een WiFi USB adapter, of een WiFi-kaart die je in je PC kunt plaatsen.
Switch Sluit eenvoudig extra bekabelde apparaten aan, zonder verlies van snelheid.
Access point Voor iedereen die WiFi zwakte wil oplossen, of het WiFi bereik wil vergoten binnen- en buitenshuis, kan een range extender of access point een oplossing bieden.
Powerline adapter Heb je last van ondoordringbare WiFi zones? En geen zin om gaten te boren en kabels te leggen? Probeer internet via het lichtnet te vespreiden met een set powerline adapters.

Wilt u meer informatie over homeplugs of hulp bij de keuze van de juiste homeplug? Bekijk dan onze homeplugs of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Bekijk alle homeplugs