Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Rekenmachine

randapparatuur

Rekenmachines

Iedereen heeft er wel ééntje in huis, een rekenmachine. Er zijn veel verschillende soorten rekenmachines, elk geschikt voor bepaalde toepassingen en doeleinden. Van rekenmachines voor eenvoudig rekenwerk tot rekenmachines die geschikt zijn om geavanceerde berekeningen mee te maken. Wij helpen jou graag om de rekenmachine te vinden die past bij jouw gebruiksdoelen.

Welke Rekenmachine past bij mij?

We onderscheiden vier soorten rekenmachines: grafische, wetenschappelijke, financiële en bureaurekenmachines. Ze hebben allemaal hun eigen specifieke functionaliteiten. Welke rekenmachine bij jou past hangt helemaal af van wat je met de rekenmachine gaat doen. Hieronder kun je aan de hand van jouw gebruikssituatie bepalen welke het meest geschikt is voor jou.

Scholier of student

Ben jij een scholier op het voortgezet onderwijs of student? Je rekenmachine zit vast en zeker standaard in je tas. Zonder deze rekenmachine kun je sommige vakken niet of niet goed volgen. Op sommige scholen is een bepaald model rekenmachine verplicht. We adviseren je dan natuurlijk om deze te kopen. Type hiervoor de naam van het model bovenaan in de zoekbalk. Is er geen model geadviseerd? Lees dan verder voor ons advies.

Zakelijk

Wil jij als zakelijke gebruiker kunnen vertrouwen op jouw rekenmachine? Over het algemeen kan een zakelijke gebruiker prima uit de weg met een bureaurekenmachine. Ben je echter op zoek naar een rekenmachine waar je geavanceerde berekeningen en grafieken mee kunt maken, kies dan voor een grafische of wetenschappelijke rekenmachine. De financiële professional is gebaat bij een speciale financiële rekenmachine. Deze rekenmachines beschikken namelijk over de functionaliteiten, die je nodig hebt bij zakelijk gebruik én je kunt hiermee tevens een veelzijdigheid aan financiële berekeningen maken.

Grafische rekenmachines

Een grafische rekenmachine is een rekenmachine met veel meer functies dan een standaard rekenmachine. Hij is nodig voor vakken als wiskunde A en B en eventueel ook voor economie en natuurkunde. Een standaard rekenmachine voldoet hier niet, vanwege het gebrek aan functies en mogelijkheden. Met een grafische rekenmachine kun je geavanceerde en uitgebreide berekeningen maken. Hij wordt dan ook vooral gebruikt voor wiskundige toepassingen. Je kunt formules instellen en ook grafieken en tabellen weergeven. Het grote voordeel is dat deze rekenmachine bij een ingevoerde formule grafieken kan tekenen. Ze hebben grote displays waarin zeer uitgebreide berekeningen kunnen worden weergegeven. De grafische rekenmachines van tegenwoordig zijn zeer geavanceerd. Door de snelle processors neemt het plotten van grafieken en het berekenen van snijpunten slechts enkele seconden in beslag. Ook het geheugen wordt steeds groter en er zijn zelfs exemplaren met een kleurenscherm.

Bureaurekenmachine

Bureaurekenmachines worden veelvuldig gebruikt op kantoor. Ze zijn groter dan de standaard huis-, tuin-, en keukenrekenmachine en daardoor makkelijk in het gebruik. Bureaurekenmachines beschikken uiteraard over de basisfunctionaliteiten, zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en een geheugenfunctie. Daarnaast zijn bureaurekenmachines geschikt voor het berekenen van BTW, kosten, marges, procenten, belasting en het omrekenen van valuta. Sommige bureaurekenmachines zijn uitgerust met een printfunctie. Je kunt op deze rekenmachines een telrol plaatsen, waarop de berekeningen kunnen worden uitgeprint

Financiele rekenmachine

Financiële rekenmachine is ideaal voor mensen die werken in de financiële sector. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Zo is de financiële rekenmachine geschikt voor het maken van cashflowberekeningen, procentberekeningen, valuta-enbreakeven berekeningen, breakeven berekeningen, aflossingsschema's, maar ook pensioenberekeningen en berekeningen gericht op hypotheken en leningen.

Wetenschappelijke rekenmachines

Naast grafische rekenmachines zijn er ook wetenschappelijk rekenmachines. Deze worden vooral gebruikt op het voortgezet onderwijs. Er kan op deze rekenmachines onder andere met breuken en graden worden gewerkt. Deze rekenmachines zijn vooral geschikt voor gebruik in de eerste klassen van het voortgezet of secundair onderwijs, voor bijvoorbeeld trigonometrie en statistiek.

Rekenmachines voor je (eind)examen

Als middelbare scholier mag je tijdens schoolexamens voor de vakken wiskunde, economie, natuurkunde en scheikunde soms gebruikmaken van speciale grafische rekenmachines. Niet elke grafische rekenmachine is dan echter toegestaan. Alleen grafische rekenmachines die zijn goedgekeurd door het College voor Examens mag je tijdens examens gebruiken. Weet je niet zeker of de rekenmachine van jouw voorkeur is toegestaan? Vraag het voor de zekerheid na op school.

Vijf extra aandachtspunten

Je hebt zojuist aan de hand van onze informatie kunnen vaststellen welk soort rekenmachine het beste aansluit bij jouw situatie en gebruik. Er zijn echter nog een aantal zaken waar we je op willen wijzen. Zo weet je zeker dat je straks de juiste rekenmachine in je bezit hebt.

Aantal Displayregels

Alle rekenmachines hebben een display, dat bestaat uit een aantal regels. Bij standaard rekenmachines is dit er maar één, maar bijvoorbeeld grafische rekenmachines hebben vaak meerdere regels. Waarom zou je meer displayregels willen hebben? Ja, deze rekenmachines zijn vaak groter en duurder, maar je kunt ook terugkijken in je (oude) berekeningen. Je kunt dan snel checken waar je bijvoorbeeld een fout hebt gemaakt of een vorig antwoord of opgave raadplegen. Je kunt nu direct doorrekenen of je fout corrigeren. Heel handig wanneer je veel berekeningen achter elkaar maakt. !

Kantelbaar display

Sommige rekenmachines hebben een kantelbaar display. Deze kun je zo instellen, dat je je berekeningen en antwoorden altijd goed kunt aflezen.

Kleurenscherm

Een kleurenscherm kan zorgen voor meer duidelijkheid. Als je bijvoorbeeld veel haakjes gebruikt in je berekeningen dan is het handig wanneer deze verschillende kleuren hebben, zodat je precies ziet waar welk deel van de som begint en eindigt. Daarnaast geeft het veel duidelijkheid in grafieken. Je kunt duidelijk zien wat waarbij hoort, zodat de kans op fouten wordt geminimaliseerd

USB

Rekenmachines die beschikken over een USB poort, kun je aansluiten op je computer. Op deze manier kun je data van en naar je computer overzetten.

Voeding

Er zijn een aantal manieren waarop rekenmachines van voeding kunnen worden voorzien. De meeste rekenmachines werken via batterijen of op zonne-energie, maar er zijn er ook die werken op een accu of met een netsnoer. Sommigen hebben een combinatie hiervan.

  • Batterijen
    Bij energievoorziening via batterijen wordt er gebruikgemaakt van AA of AAA batterijen of knoopcel batterijen. De AA en AAA batterijen zijn goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Nadeel is wel dat ze kunnen lekken, wat de elektronica van de rekenmachine onherstelbaar kan beschadigen. Het voordeel van een knoopcel batterij is dat deze een langere levensduur heeft en dat deze minder snel lekken. Ze kunnen echter wel kwik bevatten en geven minder stroom af dan AA en AAA batterijen.
  • Zonne-energie
    Koop je een rekenmachine, die werkt op zonne-energie, dan heb je nooit het probleem van lege batterijen. De rekenmachines werken eigenlijk altijd, mits er voldoende licht is. Bij weinig licht kunnen ze lastiger te gebruiken zijn. Groot voordeel is dat je geen extra kosten hebt aan batterijen en ze zijn heel energiezuinig.
  • Accu of netsnoer
    Wanneer je een rekenmachine aanschaft die met een accu werkt is het van belang dat je deze tijdig oplaadt. Sommige rekenmachines werken zelfs niet eens zonder aansluiting op netstroom. Het voordeel is dat je niet steeds nieuwe batterijen hoeft te kopen. Over het algemeen zijn het alleen de rekenmachines met een printfunctie, die werken op netstroom.

Bekijk alle rekenmachines