Tablets bieden tegenwoordig een scala aan aansluit- en verbindingsmogelijkheden. Video's bekijken op uw televisie, bestanden overzetten naar uw computer of smartphone, het opslaggeheugen uitbreiden: het kan allemaal tegenwoordig. In dit artikel vindt u een overzicht van de meest voorkomende aansluitopties en verbindingsmogelijkheden op tablets.
De bekendste aansluiting is wellicht de USB poort. De tijd dat deze alleen op computers te vinden zijn ligt achter ons. Tablets kennen uiteenlopende soorten USB poorten. Termen als USB 2.0, USB 3.0 en USB-C zien we steeds vaker terug. Het verschil tussen deze soorten zit hem in de laadsnelheid en dataoverdracht. USB 2.0 kan snelheden tot zo'n 60MBps halen, USB 3.0 enkele honderden MB's per seconde. USB-C is momenteel de snelste standaard, maar nog niet algemeen ingeburgerd. Dat is slechts een kwestie van tijd. USB 2.0 is de meest voorkomende versie, hoewel deze steeds vaker vervangen wordt door de snellere variant USB 3.0.
Zo'n beetje alle tablets hebben een microUSB aansluiting. Deze wordt gebruikt om het apparaat op te laden of te verbinden met een computer. Een volwaardige USB poort, zoals u die van computers kent, hebben slechts een handjevol tablets, zoals de Surface Pro 3 van Microsoft.
Er zijn twee soorten USB poorten: een slave en een host. Een USB slave poort is een passieve verbinding met beperkte mogelijkheden. U sluit hiermee bijvoorbeeld de tablet aan op uw computer om toegang tot de bestanden op de tablet te krijgen en deze te beheren. Met een USB host poort is de tablet te gebruiken als hoofdapparaat om andere toestellen aan te sturen. Tablets zijn doorgaans alleen als slave te gebruiken.
Tenslotte bestaat er nog USB OTG. OTG staat voor 'On The Go'. Tablets die hiermee zijn uitgerust zijn zowel als slave als host te gebruiken. U dient echter wel over een speciale USB OTG kabel te beschikken.
HDMI is een aansluiting om audio- en videosignalen in niet-gecomprimeerde digitale vorm op een tweede scherm te tonen, zoals een televisie of een monitor. Sommige tablets beschikken over een (micro)HDMI poort. Met de juiste HDMI kabel streamt u wat u op het tabletscherm ziet naar uw televisie. Zo kunt u bijvoorbeeld Netflix kijken op uw televisie, indien u niet over een settopbox als Apple TV of Google Chromecast beschikt.
Liever draadloos media streamen naar uw televisie? Dan is een tablet die Miracast ondersteunt iets voor u. U moet dan wel over een smart tv beschikken, die deze technologie ondersteunt.
Om het geheugen van een tablet uit te breiden of data over te zetten op een ander apparaat, gebruikt u een kaartlezer. Hierin stopt u een SD kaart. Dit type geheugenkaart wordt ook gebruikt voor smartphones en spiegelreflexcamera's om extra opslag voor foto's te creëren. De meeste tablets kunnen alleen overweg met een microSD kaart, de verkleinde variant van de reguliere SD kaart.
TIP | Let goed op welk type SD kaart uw tablet ondersteunt, voordat u extra geheugen koopt (SDHC of SDXC).
Om ongestoord van uw favoriete serie of muziek te genieten, gebruikt u een koptelefoon. Op de koptelefoonaansluiting, ook wel een 3.5mm jack genoemd, kunt u tevens een eenvoudige speakerset aansluiten voor beter geluid.
WiFi is de naam van de techniek die tablets en smartphones gebruiken om verbinding te maken met draadloze datanetwerken, zoals een router of accesspoint. Deze laatsten verspreiden een signaal waarmee andere (mobiele) apparaten internetverbinding kunnen maken.
TIP | Lukt het niet om een WiFi verbinding tot stand te brengen met uw tablet? Check dan ons artikel met de meest voorkomende problemen en de oplossingen.
Bluetooth is een draadloze verbindingstechnologie om twee apparaten op korte afstand met elkaar te verbinden. Verreweg de meeste randapparatuur, zoals toetsenborden en wearables, maken gebruik van Bluetooth om verbinding te maken met een tablet. Ook is het mogelijk om met Bluetooth data uit te wisselen, zoals tekstdocumenten en mediabestanden.
Tablets beschikken veelal over Bluetooth 3.0 of 4.0. Bluetooth 3.0 is een stuk sneller en stabieler dan zijn voorganger. Zijn opvolger is nog iets sneller en energiezuiniger. Bluetooth 4.0 wordt ook wel LE of Low Energy genoemd.
Near Field Communication of NFC lijkt sterk op Bluetooth, maar biedt meer mogelijkheden. NFC wordt door winkeliers ingezet om zonder pinpas of creditcard te betalen: u hoeft dan alleen uw tablet of smartphone langs het NFC punt op het pinapparaat te bewegen. Ook kunt u met NFC tussen apparaten communiceren om bestanden uit te wisselen. Sommige draadloze speakers bevatten naast Bluetooth ook een NFC chip om muziek mee af te spelen. Tenslotte is het mogelijk om badges te kopen en gepersonaliseerde profielen te activeren, zodra u met NFC langs deze badge veegt.
DLNA staat voor Digital Living Network Alliance. Een groot aantal bedrijven heeft gezamenlijk afspraken gemaakt over de richtlijnen hoe bestanden tussen een tablet en computer uitgewisseld dienen te worden. De techniek achter DLNA heet UPnP (Universal Plug and Play). Hiermee communiceren twee apparaten onderling met elkaar met een zogeheten DLNA mediaserver en wisselen ze automatisch data voor u uit.
Meer weten? Lees ook: Internetten op uw tablet: WiFi only of 3G/4G?