Wist u dat het niet altijd nodig is om uw computer te gebruiken als u wilt printen. Veel printers bieden de mogelijkheid om direct te printen vanaf uw fotocamera. U heeft daarvoor een model nodig dat over een kaartaansluiting beschikt of een USB aansluiting met 'Pictbridge' heeft. Een kaartaansluiting komt op steeds meer printers voor. Daar kunt u de geheugenkaart uit uw fototoestel insteken, waarna u op het bedieningspaneel van uw printer de foto kunt selecteren die u af wilt drukken.
Heeft uw printer geen geheugenkaart aansluiting, dan is er nog een mogelijkheid om zonder tussenkomst van een computer een afdruk te maken. Met het zogenaamde Pictbridge sluit u uw camera rechtstreeks aan via een USB ingang en selecteert u met de camera welke foto u wilt afdrukken. De printer zal deze foto dan 'ophalen' bij de camera. Niet iedere USB aansluiting is geschikt voor Pictbridge. Hij moet voorzien zijn van het Pictbridge logo, dat bestaat uit twee inktdruppeltjes. Ook uw camera moet deze verbindingsmogelijkheid ondersteunen.
Om te printen heeft u uiteraard papier nodig. Papier is er in allerlei soorten en maten. Aan de verpakking kunt u bijvoorbeeld niet alleen zien of het A4 of A3 formaat is, maar ook hoe zwaar het is. Er staat namelijk altijd op wat een vel weegt per vierkante meter. Het standaard papier dat u waarschijnlijk het meest gebruikt, weegt zo rond de 70-80 gram per vierkante meter. Dat is prima voor het alledaagse printwerk. Print u veel dubbelzijdig en wilt u absoluut geen last hebben van 'doorschijnen' van afdrukken, dan is iets zwaarder papier van zo'n 90 gram per vierkante meter het beste papier. Als u een poster af wilt drukken, dan is beduidend zwaarder papier gewenst. Dat weegt vaak zo'n 150 gram per vierkante meter. Dat laatste papier is ook geschikt om bouwpakketten op af te drukken. U drukt dan alle onderdelen van een bouwpakket af, waarna u of uw kinderen ze uitknippen en ermee aan de slag gaan. Fotopapier zit vaak rond de 300 gram per vierkante meter en is dus nog veel dikker.
Naast het gewicht van het papier, is er ook nog de keuze voor mat of glans. Dat is met name van belang bij het afdrukken van foto's. Wat de beste keuze is, hangt af van uw eigen wensen. Sommige mensen vinden matte afdrukken mooier, anderen glanzende.
Een laatste afweging die u moet maken wanneer u papier kiest, is welk merk u koopt. Voor veel soorten papier van printerfabrikanten zelf is er namelijk een goedkopere variant van een 'huismerk' beschikbaar. Als het gaat om gewoon papier voor alledaagse afdrukken, dan maakt het niet zoveel uit welk papier u neemt. Als u gebruikmaakt van fotopapier, raden wij u aan dit van hetzelfde merk als de fabrikant van de printer aan te schaffen. Inkt en papier zijn dan op elkaar afgestemd. Gebruik van 'vreemd' papier kan namelijk leiden tot kwalitatief minder goede afdrukken.
Sinds jaar en dag bieden talloze winkels in Nederland al zogeheten klooninkt aan. Dat is inkt die in cartridges zit, die passen in een bepaald type printer, maar niet door de fabrikant zelf gefabriceerd zijn. Wanneer uw printer defect raakt en de fabrikant ziet dat er klooninkt is gebruikt, dan is de kans groot dat uw garantie niet meer geldig is. Of klooninkt ook echt schadelijk is voor uw printer, is lastig vast te stellen. Iedere fabrikant heeft zijn eigen recept ontwikkeld voor de inkt, iets waar ze zonder uitzondering allemaal erg zuinig op zijn en geheimzinnig over doen. Een ander recept kan ervoor zorgen dat de inkt sneller uitdroogt en de printkoppen sneller verstopt raken. De afdrukkwaliteit met klooninkt kan ook behoorlijk afwijken van die met originele inkt.
De meeste printers die u tegenwoordig kunt kopen, zijn zogeheten All in One printers en kunnen naast printen ook kopiëren en scannen. Eén van de zaken die u tegenkomt als u gaat scannen is DPI. U moet deze waarde over het algemeen instellen op het moment dat u een scan wilt gaan maken. DPI staat voor 'dots per inch' en geeft aan hoeveel sensors er per inch gebruikt worden. Die sensors zitten op het onderdeel dat de scan maakt en dat langs het origineel beweegt, of waar het origineel langs beweegt. Hoe hoger het aantal DPI, des te scherper is de scan. Welke waarde u moet kiezen, hangt voor het grootste gedeelte af van waar de scan te zien zal zijn. Drukt u de scan af, dan kunt u het beste kiezen voor een hoge DPI. Scant u iets in om het vervolgens te gebruiken op het internet (Facebook, Twitter, een blog), dan is een hele hoge DPI helemaal niet nodig. Een typische Full HD monitor met een resolutie van 1920x1080 pixels en een schermdiagonaal van 22 inch, heeft een DPI van rond de 100. Een hogere DPI van de scan heeft dan voor die monitor geen meerwaarde, omdat deze toch niet meer weer kan geven.
Een printer regelt het grootste gedeelte van het onderhoud zelf. Kalibreren en uitlijnen doet een printer bij de eerste installatie. Als u de cartridges heeft vervangen, dan kan het zijn dat de uitlijning van de printkoppen niet meer goed is. U kunt dan in de printerdriver de uitlijning opnieuw uitvoeren. Als een inkjetprinter een tijdje niet is gebruikt, zal hij de printkoppen doorspuiten voordat hij gaat afdrukken. Als de printkop te veel is uitgedroogd, dan voldoet een dergelijke reiniging niet meer. Dan kunt u in de printerdriver een zogeheten diepe reiniging uitvoeren. We raden u aan om dit echt alleen te doen als de reiniging die de printer zelf uitvoert geen effect heeft. Diep reinigen kost namelijk behoorlijk veel inkt. Als u dit vaak doet, dan is de kans groot dat u snel nieuwe cartridges nodig heeft.
Meer weten? Lees ook: 3D printen: Meer ruimte voor uw ideeën
Lees ook tips over scanners of bekijk het aanbod scanners.