Vrijwel alle smartphones zijn tegenwoordig uitgerust met een GPS module. Ook steeds meer tablets hebben vandaag de dag deze technologie. Maar wat is GPS eigenlijk en wat kunt u er mee? In dit artikel leggen wij het voor u uit met een aantal handige toepassingen.
GPS staat voor Global Positioning System. Met deze techniek kan vrij nauwkeurig de positie van een apparaat met GPS module worden bepaald. Zo'n module bestaat uit een ontvanger welke de signalen van GPS satellieten ontvangt. Deze satellieten draaien om de aarde. De ontvanger ontvangt de signalen die de satellieten versturen, waarmee vrij nauwkeurig uw locatie kan worden berekend.
Sommige apparaten zijn niet uitgerust met GPS, maar met A-GPS. Deze afkorting staat voor Assisted Global Positioning System. Simpel gezegd betekent dit dat er niet alleen signalen opgevangen worden van de GPS satellieten, maar ook van andere bronnen zoals zendmasten van providers en WiFi netwerken. Op deze manier kan uw locatie sneller bepaald worden, maar deze is wel minder nauwkeurig. A-GPS werkt alleen als er een internetverbinding is, maar natuurlijk kan er ook alleen gebruik worden gemaakt van GPS zonder internetverbinding.
Soms ziet u de term GLONASS voorbijkomen in de beschrijving van uw tablet. Dat is niets meer dan de Russische variant van het GPS systeem met zijn eigen netwerk aan satellieten. De afgelopen jaren is dit systeem sterk verbeterd en gemoderniseerd, zodat het nu wereldwijd een degelijk GPS alternatief is.
Er zijn volop applicaties in omloop die gebruikmaken van GPS. De bekendste en waarschijnlijk meest gebruikte toepassing is navigatie. Vroeger kocht u wellicht een navigatieapparaat hiervoor, tegenwoordig kunt u ook uw tablet of smartphone gebruiken om te navigeren. Enkele bekende navigatie apps zijn Google Maps, HERE, TomTom en Sygic. Voor de meeste apps is een internetverbinding nodig. Om onnodige kosten te voorkomen kunt u bij Google Maps vooraf kaarten opslaan voor offline gebruik. HERE is zonder internetverbinding te gebruiken.
Sommigen gebruiken de GPS functie om hun tablet te lokaliseren als deze gestolen is. Met Android Apparaatbeheer of uw iCloud account kunt u nagaan waar uw tablet zich bevindt, deze van afstand vergrendelen, bellen, een bericht versturen en zelfs data wissen. Tot op enkele tientallen meters nauwkeurig speurt u hiermee uw apparaat op. Voorwaarde is wel dat uw tablet aan één van deze accounts is gekoppeld en aan staat. Ook bestaan er applicaties om uw tablet mee op te sporen, bijvoorbeeld Android apparaatbeheer of Zoek mijn iPhone (werkt ook voor de iPad).
Tevens kunt u locatiebepaling gebruiken voor andere toepassingen, zoals het bekijken van het actuele weer waar u op dat moment bent, weersvoorspellingen, de sterrenhemel of kompas.
U bent lekker op vakantie in het buitenland en zoekt een leuk restaurant om 's avonds te eten. U kunt natuurlijk voordat u vertrekt alles tot in puntjes nauwkeurig uitzoeken, maar wat als u spontaan een ander dorpje bezoekt en daar wilt eten? TripAdvisor helpt u bij het zoeken van leuke restaurants, cafeetjes, hotels en toeristische trekpleisters. Deze app gebruikt GPS om uw locatie te bepalen en op basis daarvan suggesties te doen bij u in de buurt.
Een laatste toepassing waar GPS voor gebruikt kan worden is tracking. Applicaties als RunKeeper, Runtastic, Strava en Endomondo houden statistieken bij van zaken als route, snelheid, tijd, afstand en aantal verbrande calorieën. De resultaten kunt u eventueel met uw vrienden, familie of collega's delen. Leuk als u een flinke wandeling of fietstocht gaat maken of wilt weten hoe uw gezondheid zich door de tijd ontwikkelt.
Meer weten? Lees ook: Televisiekijken op uw tablet