Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens (61 procent) heeft thuis één of meerdere tablets liggen, en het aantal groeit iedere dag. Het aandeel smartphones ligt met 80 procent nog een stuk hoger (onder jongeren zelfs 96 procent). Het is goed om te weten dat smartphones en tablets met elkaar kunnen samenwerken en u geen afzonderlijke apparaten nodig heeft voor bepaalde taken. Paradigit beschrijft enkele toepassingen hoe deze apparaten met elkaar kunnen samenwerken.
Wellicht de bekendste en meest toegepaste samenwerkingsvorm tussen smartphones en tablets is datasynchronisatie. Stel dat u veel foto's schiet met uw smartphone en dat u deze op een groter scherm aan uw vrienden of familie wilt laten zien. Dankzij draadloze technologieën als WiFi in combinatie met clouddiensten is dat zeer gemakkelijk en hoeft u niet te knoeien met allerlei draden. U hoeft alleen de betreffende clouddienst op uw tablet te openen en de foto's die u met uw smartphone heeft gemaakt vindt u hier terug. Handig om de foto's aan anderen te laten zien, maar ook om tegelijkertijd een back-up van uw foto's te maken.
Ook andere apps zijn naadloos van het ene op het andere apparaat te gebruiken. Met Evernote maakt u uw eigen aantekeningen, krabbels of todo lijstjes. Stel dat u, terwijl u over straat loopt, een nieuwe ingeving krijgt en dit idee aan uw bestaande notitie toevoegt via uw smartphone. Doordat Evernote alle aanvullingen automatisch synchroniseert met al uw apparaten, kunt u deze aantekeningen ook op uw tablet bekijken. Wijzigingen die u in uw aantekeningen met uw tablet aanbrengt zijn ook zichtbaar op uw smartphone.
Of wat dacht u van video streamingdiensten als Netflix? Als u een film kijkt op uw smartphone en op een gegeven moment overschakelt naar uw tablet, dan hoeft u de app maar te openen en de film gaat weer verder waar u zojuist was opgehouden. Dit zijn slechts enkele applicaties die laten zien hoe goed smartphones en tablets met elkaar kunnen samenwerken.
Een andere toepassing waarbij smartphone en tablet met elkaar samenwerken is het draadloos uitwisselen van bestanden. Daarvoor maakt u gebruik van Bluetooth. Als twee apparaten met Bluetooth met elkaar gekoppeld zijn, zet u snel en eenvoudig bestanden over van het ene op het andere apparaat. Let erop dat uw apparaten zichtbaar zijn, want anders kunt u geen Bluetooth verbinding tot stand brengen. Daarvoor raadpleegt u uw Bluetooth instellingen.
Heeft u een Samsung Galaxy Tab S (8.4) of (10.5) en een smartphone die op Android 4.4 (KitKat) of hoger draait? Dan kunt u bestanden eenvoudig overzetten met een app genaamd SideSync 3.0. Als u op uw smartphone en tablet deze applicatie heeft geïnstalleerd en geactiveerd, verschijnt er een grote afbeelding van een virtuele smartphone op uw tablet. U hoeft dan alleen nog maar de bestanden te selecteren die u wilt kopiëren en deze naar het andere apparaat te slepen. Tevens kunt u met SideSync 3.0 telefoongesprekken voeren met uw tablet, muziek van uw smartphone afspelen op de speakers van uw tablet of films in beeldvullend formaat bekijken op uw tablet.
Jammer genoeg werkt SideSync 3.0 alleen op de Samsung Galaxy Tab S en niet met andere Android tablets. Op de website van Samsung Support kunt u meer lezen over deze applicatie.
Heeft u een iPhone en een iPad? Dan kunt u met Handoff een taak op het ene apparaat beginnen en afmaken op het andere. Handoff is geïntroduceerd in iOS 8 als toepassing om naadloos tussen uw iDevices te schakelen. U begint bijvoorbeeld met het typen van een e-mail op uw iPhone. Vanwege het grotere scherm vindt u het echter prettiger om te typen op uw iPad. Dankzij Handoff verschijnt er links onder in beeld op uw iPad een icoontje van de Mail applicatie. Zodra u deze omhoog veegt kunt u op uw iPad verder gaan met het schrijven van uw bericht. Naast Mail werkt Handoff ook met Safari, Maps, Messages, Reminders, Calendar, Contacts, Pages, Numbers en Keynote. Vergeet niet om de functionaliteit in te schakelen bij Instellingen > Algemeen > Handoff en voorgestelde apps.
Heeft u een Android smartphone en tablet? Ook dan is het mogelijk om van het ene op het andere apparaat aan een taak verder te werken. Neem bijvoorbeeld Google Docs: hiermee kunt u, waar u ook bent op welk apparaat dan ook, verder werken aan uw teksten. De wijzigingen worden automatisch overgenomen. Geen liefhebber van Google Docs? Dan gebruikt u toch Microsoft Word (gratis) en slaat u uw documenten op in OneDrive. Voor Windows apparaten geldt dat de Office applicaties op dit moment nog niet beschikbaar zijn, maar Microsoft heeft beloofd hieraan te werken.
Meer weten? Lees ook: Hoe bescherm ik mijn tablet tegen virussen?