De hoeveelheid Android malware is explosief toegenomen. "In het derde kwartaal van 2013 groeide de hoeveelheid nieuwe Android malware met 33% tot bijna 700.000 samples." 700.000, alleen voor Android. Denkt u zich dat eens in.
Tegenwoordig bevat uw smartphone of tablet uw hele identiteit. Uw persoonlijke financiën, uw e-mails, wachtwoorden voor sociale media sites, toegang tot uw foto's, het boek waaraan u in uw vrije tijd werkt, noem maar op. Daarom willen we u wat tips geven en ideeën met u delen om enkele potentiële problemen te voorkomen.
Als iemand u zomaar belt om u technische ondersteuning te verkopen, of u e-mails stuurt over websites die uw machines op afstand kunnen updaten, moet u uw gezonde verstand gebruiken en elke voorzichtigheid in acht nemen.
We hoeven ons niet meer druk te maken over Big Brother die ons in de gaten houdt, wij delen zelf al alles over onszelf en anderen. Het is meer een wereld van 'little brothers' die alles over elkaar vertellen op Facebook, Twitter en waar dan ook. Onthoud dat elke foto die u post en elke tweet die u verstuurt iets toevoegt aan uw digitale profiel. Telkens wanneer u zich ergens aanmeldt, weten mensen waar u niet bent. Wat moeten mensen doen om deze informatie te zien? Ze hoeven u alleen te volgen. U heeft twee keuzes: u kunt of wat minder delen of wat selectiever worden en minder mensen toegang geven tot uw sociale media profielen.
Het laatste wat u nodig heeft is een virus dat stiekem naar binnenglipt wanneer oma die leuke foto doorstuurt die ze op internet gevonden heeft. Het mooie van computers, en van het Android platform, is dat ze erg open zijn. Het is echter de vraag of u alles wat u download ook moet vertrouwen. Controleer elke app die u download op malware, voordat u deze installeert, of installeer een antivirus programma dat dit voor u doet.
Zet een veilig slot op uw mobiele apparaten. Als u een apparaat verliest dat niet beschermd is, ligt uw identiteit letterlijk op straat. Mocht u onverhoopt toch u telefoon kwijt zijn, dan kunt u deze proberen te traceren en op afstand uw gegevens wissen.
In de loop van de tijd komen fouten in software aan het licht. Dus wanneer een fabrikant een beveiligingsupdate aanbiedt, moet u die zo snel mogelijk downloaden. Gebruik waar mogelijk altijd de eigen website van het bedrijf om apps en updates te downloaden.
Via een openbaar WiFi netwerk is het voor specialisten vaak binnen een minuut mogelijk bij bestanden op de computer van een andere bezoeker te komen.
Natuurlijk voor de handliggend, maar gebruik geen voor de handliggende wachtwoorden. Als u kunt kiezen voor wachtwoordverificatie in twee stappen, doe dat dan. Het lijkt onhandig, maar het biedt u veel meer controle over wie toegang heeft tot uw accounts. Om een sterk wachtwoord te creëren, kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van wachtwoorddiensten zoals LastPass en 1Password, die alle encryptie behoeften op één plaats bij elkaar verzamelen. Ook beveiliging via een vingerafdruk is een goede bescherming.
Het belangrijkste wat u moet onthouden: niemand is 100 procent beschermd. Niemand. U logt even snel in op die openbare WiFi hotspot. U klikt op de koppeling in een e-mail die u ten onrechte vertrouwt. Dan is het al te laat. Accepteer dat u er al het mogelijke aan doet. En probeer u niet (al te) druk te maken als het toch een keer fout gaat. Frustratie maakt het alleen maar erger.
Mede mogelijk gemaakt door HP
Meer weten? Lees ook: Beveiliging: 7 goede gewoontes