Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Hoofd in de cloud

norton
beveiliging
software

Een back-up maken van je data zoals foto’s, video’s en documenten kan tegenwoordig ook zonder USB stick of externe harde schijf. We slaan onze gegevens steeds vaker op in de ‘cloud’. Sterker nog: werken in de cloud is misschien wel één van de meeste gehoorde termen in het Nederlandse bedrijfsleven in de afgelopen jaren. Het is natuurlijk een fantastische oplossing, maar er kleven ook risico's aan vast. Lees voordat u 'met uw hoofd in de cloud zit' deze tip en leer hoe u uw informatiewolk het beste kunt inrichten, zodat deze alleen voor u toegankelijk is.

Om te beginnen: wat verstaan we precies onder de cloud? De cloud is een ruimte op het internet waar u bestanden, back-ups, foto’s, video’s en nog veel meer data kunt bewaren. De meeste cloud diensten bieden de mogelijkheid om overal bij uw bestanden te kunnen komen. Bijvoorbeeld thuis op de computer en onderweg op uw laptop en/of mobiele devices.

Tip 1 | Wees bewust van de risico’s

Aan cloud opslag zijn dus een hoop voordelen verbonden. Maar het neemt ook de nodige risico’s met zich mee. Bij fysieke opslag, zoals een externe harde schijf of USB stick, bent u zelf in controle als het gaat om het toevertrouwen van uw gegevens. U bepaalt zelf aan wie u bijvoorbeeld uw externe schijf uitleent. Bij cloud opslag moet ligt uw vertrouwen in handen van het bedrijf achter de software. Clouddiensten kunnen namelijk, in tegenstelling tot wat ze misschien beweren, bijna altijd bij uw gegevens en bestanden. Dit kunt u alleen voorkomen met encryptieoplossingen. Dit zijn programma’s waarmee u uw bestanden kunt versleutelen. Hier gaan we dieper op in in tip 5.

Tip 2 | Maak een inventarisatie van uw apparaten

Niet alleen met uw computer, maar ook met uw mobiele devices zoals een tablet of smartphone kunt u inloggen op de cloud. Net als wellicht collega’s of familieleden, die toegang hebben tot een of meerdere apparaten of accounts. Inventariseer wie er allemaal toegang heeft tot uw gegevens en zorg dat die apparaten voorzien zijn van virusscans, wachtwoorden en versleuteling.

Tip 3 | Zoek uw data uit

Voordat u al uw bestanden verhuist naar de cloud: bekijk goed wat u hier allemaal wilt opslaan. Wat kan veilig in de cloud worden opgeslagen en waar wilt u absoluut geen risico mee nemen? En onder welke voorwaarden of in welke vorm mag het online?

Tip 4 | Kies een bij u passende cloud

Cloud diensten zijn in vier soorten onder te verdelen:

1. Public cloud
Hierbij is de infrastructuur helemaal in handen van de provider. Het is onbekend waar uw gegevens precies worden opgeslagen en er zijn ook geen afspraken over. Het is dus af te raden om een public cloud te gebruiken voor opslag van privé gevoelige data.

2. Private cloud
Deze cloud is exclusief voor u bedoeld. U bepaalt bij private cloud opslag ook zelf waar uw gegevens zich bevinden.

3. Hybrid cloud
Een hybrid cloud is deels openbaar, deels privé. Gevoelige data kunt u hier gescheiden onderbrengen in een speciaal afgeschermde omgeving.

4. Community cloud
In een community cloud slaat u uw bestanden op in een omgeving die is gedeeld met een paar vergelijkbare organisaties of zzp’ers.

Tip 5 |Maak gebruik van encryptiebeveiliging

Met encryptie kan worden voorkomen dat gevoelige informatie in handen komt van onbevoegden, door informatie te coderen of vercijferen met behulp van een encryptiesleutel. Ook wat cloud opslag betreft is bescherming door encryptie steeds belangrijker aan het worden. Steeds meer Cloud providers en gespecialiseerde bedrijven bieden encryptietools aan voor data in of op weg naar de Cloud. Cloudfogger is een voorbeeld van een gratis encryptieprogramma, geschikt voor de cloud. Tijdens de installatie kunt u kiezen voor lokaal gebruik op uw eigen pc of voor een Cloudfogger-account. Deze laatste optie is het meest gebruiksvriendelijk als u ook via uw smartphone of een andere computer uw gecodeerde bestanden wilt openen. Cloudfogger ondersteunt Dropbox, Google Drive en OneDrive.

Tip 6 | Houd privacy gevoelige informatie in Nederland

Binnen de EU zijn er richtlijnen opgezet omtrent het beveiligen van persoonsgegevens, maar deze richtlijnen zijn in ieder land net anders. Het is daarom voorlopig aan te raden om uw persoonlijke informatie binnen de grenzen te houden.

Bekijk alle tips