Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Identity Thief 2.0

norton
beveiliging
software

In de film Identity Thief, een Amerikaanse komedie uit 2013, wordt accountant Sandy (Jason Bateman) beroofd van zijn identiteit. Sandy krijgt op een dag een telefoontje van een zekere Diana (Melissa McCarthy), met de vraag of hij extra maatregelen wil treffen om zijn identiteit te beschermen. Sandy gaat op het aanbod in en geeft heel wat persoonlijke informatie vrij. Na enkele telefoontjes, het stopzetten van abonnementen en de blokkering van zijn kredietkaarten, beseft Sandy dat hij is opgelicht door Diana en dat zij zijn identiteit heeft overgenomen.

Deze grappige film zou inmiddels wel een remake kunnen krijgen: Identity Thief 2.0. Tegenwoordig hebben we al onze persoonlijke gegevens wel ergens online staan. Door het internet wordt het voor criminelen steeds makkelijker om bij deze privacy gevoelige informatie te komen. In deze tip geven we u advies hoe u uzelf online kunt beschermen tegen identiteitsfraude.

Geef digitale accounts een dubbele beveiliging

Beveilig uw accounts met een dubbele verificatie. U ontvangt dan een extra controlecode per sms of via een app. Een oplichter kan dan niets beginnen zonder uw telefoon, tablet of computer.

Stuur nooit kopieën van uw ID-bewijs

Wees op uw hoede met sommige advertenties. Er zijn cybercriminelen die (online) producten te koop aanbieden, denk aan concertkaartjes of een leuke woonruimte. Wanneer er door de aanbieder om een kopie van uw identiteitsbewijs of andere documenten wordt gevraagd: ga hier nooit op in. Met een kopie van uw ID-bewijs kunnen oplichters fraude plegen en dit kan grote gevolgen hebben, waar u niet op zit te wachten. 

Wees voorzichtig met het klikken op links in e-mails

Misschien heeft u wel eens van een phishing mail gehoord. Dit is een mail die lijkt op een mail van de overheid, een bank of een ander bekend bedrijf. In dit soort mails vragen oplichters u om persoonlijke gegevens of in te loggen door te klikken op een link. Pas op: deze link leidt u naar een valse website, dus klik nooit op een onbetrouwbare link. Zoek altijd zelf het juiste webadres op van bijvoorbeeld uw bank en surf er via uw browser zelf naartoe.

Vernietig verouderde persoonlijke gegevens

Ook als u uw oude computer, tablet of telefoon wegdoet, kan deze in verkeerde handen vallen. Verwijder daarom altijd oude documenten met uw identiteitsgegevens en adresgegevens, ook uit de prullenbak van uw apparaat. Cybercriminelen kunnen namelijk in uw afval zoeken naar loonstrookjes, jaaropgaven of verzekeringspapieren.

Wees voorzichtig op social media

Het lijkt misschien leuk en onschuldig om persoonlijke berichten en foto’s te delen op Facebook of Instagram, maar kijk hiermee uit. Hoe meer u online zet over uzelf, vrienden of familie, hoe makkelijker u een prooi bent voor oplichters. Zij brengen met al deze gegevens namelijk uw profiel in kaart. Vervolgens handelen ze namens u. Wees u daarom bewust van wat u deelt via social media. Een absolute don’t is het delen van foto’s van uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Zorg er verder voor dat uw social media accounts privé en geblokkeerd zijn voor buitenstaanders.

Misschien heeft u het vermoeden dat u al slachtoffer bent van identiteitsfraude. Een aantal signalen zijn:

  • Er zijn persoonlijke gegevens van u op websites geplaatst, zonder uw toestemming.
  • Vrienden/familie ontvangen e-mails van u die u zelf niet hebt verstuurd.
  • U ziet op uw afschriften dat er betalingen zijn gedaan met uw bankrekening of creditcard door een onbekende partij en zonder uw toestemming.
  • U ontvangt rekeningen van producten of diensten die u nooit hebt besteld.
  • U ontvangt brieven van deurwaarders, advocaten of incassobureaus over schulden waar u niets van afweet.
  • Uw aanvraag voor een creditcard, hypotheek of andere lening wordt geweigerd vanwege schulden waar u niets van afweet.
  • U hebt een uitkering aangevraagd, maar deze is geweigerd omdat er al een uitkering op uw naam staat waar u niets van afweet.
  • U staat onder een ander adres ingeschreven bij de gemeente, terwijl u dit nooit hebt gewijzigd.
  • Er staan profielen van u op sociale netwerksites waar u niets van weet en die u niet zelf hebt aangemaakt.
  • Er staan bestanden op uw computer opgeslagen waar u niets vanaf weet.

Zijn een of meerdere van deze signalen op u van toepassing? Onderneem dan direct actie. De gevolgen van identiteitsfraude zoals oplichting, stalking en valsheid in geschrifte, zijn strafbaar in Nederland. Terecht, want dit kan een hoop ellende met zich meebrengen. U kunt aangifte doen van identiteitsfraude bij de politie. Meld het ook bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) voor hulp en advies.

Lees voor meer advies over online veiligheid de tip: Eerste Hulp Bij een Hardnekkig Virus

Bekijk alle tips