Is uw laptop trager dan wanneer u hem kocht? Veel gebruikers merken dat hun laptop langzamer reageert naarmate deze langer in gebruik is. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door veel tijdelijk opgeslagen internetbestanden of door verouderde stuurprogramma's. Om te voorkomen dat een laptop traag wordt, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan uw laptop.
Dat een laptop langzamer wordt naarmate u hem langer gebruikt, is volstrekt logisch. U installeert er in de loop van de tijd allerlei software op. Veel software doet zijn best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Bijvoorbeeld door automatisch op te starten op het moment dat u uw computer opstart. Als veel programma's dat doen, dan kan het opstarten van een laptop heel erg lang duren.
Wilt u weten voor hoeveel programma's dat op uw laptop het geval is? Kijk dan in het zogeheten systeemvak rechts onderin, naast de klok. Daar staan ze als het goed is allemaal. Om het volledige overzicht te zien, klikt u op het driehoekje links van het systeemvak, zodat u ook de verborgen programma's ziet. Voor een antivirus pakket is het van essentieel belang dat het altijd draait, maar voor bijvoorbeeld Spotify is dat voor veel mensen niet het geval. U kunt bij alle programma's instellen dat ze al dan niet automatisch opstarten, vaak al tijdens het installatieproces.
Na verloop van tijd staan er overal verspreid over uw computer 'rommel', zoals cookies en tijdelijke internetbestanden. Dat zorgt ervoor dat uw systeem langzamer wordt. Het is dus slim om deze af en toe te verwijderen. U kunt dit handmatig doen als u weet waar de bestanden staan, maar dat zal vaak niet het geval zijn.
Een programma zoals CCleaner, dat u gratis kunt downloaden, kan u hierbij helpen. Dit programma analyseert alle locaties waar de overbodige bestanden kunnen staan. U kunt zelf aangeven welke zaken wel en welke zaken niet verwijderd moeten worden. Zo kunt u ervoor zorgen dat wachtwoorden, maar ook uw browsergeschiedenis bewaard blijven.
Als u een programma installeert, dan komt dat op een bepaald gedeelte van de harde schijf te staan. Haalt u het weg, dan staat het er niet meer, maar alles er om heen nog wel. Er valt dan dus als het ware een gat. Als dit vaak gebeurt, is het resultaat dat veel programma's gefragmenteerd over de harde schijf staan. Windows biedt de mogelijkheid om de harde schijf te defragmenteren. Hiermee wordt alles weer logisch ingedeeld en worden alle lege plekken weggehaald. Er gaat geen data verloren. Het is echt alleen maar het herschikken van data.
Om uw schijf te defragmenteren gaat u met een druk op de Windows toets naar het Startscherm. Daar typt u 'Defragmenteren'. Vervolgens selecteert u 'De stations defragmenteren en optimaliseren'. U kunt in het volgende scherm dan kiezen welke schijf of welk gedeelte van een schijf u wilt defragmenteren. Heeft u een SSD, dan hoeft u deze niet te defragmenteren.
Wilt u meer informatie over laptops of hulp bij de keuze van de juiste laptop? Bekijk dan onze laptop koopgids of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies.
Meer weten? Lees ook: SSD plaatsen