Heeft u een drone gekocht, voor uzelf of als cadeautje voor uw kinderen, dan wilt u er maximaal plezier uit halen. Lekker samen naar het park om te vliegen, op de camping of bij slecht weer in de woonkamer voor wat speelplezier. Om te voorkomen dat uw speelplezier van korte duur is, wilt u zeker weten dat de drone veilig en volgens de regels gebruikt wordt. Maar waar moet u op letten?
Als u vliegt met een drone, bent u gebruiker van het luchtruim en daar gelden luchtverkeersregels. Als u privé met een drone vliegt, moet u zich houden aan de Regeling modelvliegen. De overheid heeft hiervoor een aantal eisen opgesteld:
Hoe ver en hoe hoog mag u vliegen?
Zodra u een vliegtuig of helikopter ziet naderen moet u zo snel mogelijk landen. Om die reden kunt u beter niet hoger dan 50 meter vliegen. En ook niet verder dan 100m. Dit advies voor de maximale hoogte en afstand wordt mogelijk straks verplicht.
Ook mag u niet zomaar overal vliegen:
De voorwaarden zijn bedoeld om de veiligheid van uzelf en anderen zoveel mogelijk te garanderen.
Houdt u zich niet aan de regels? Dan kunt u een boete krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een geldboete zijn. Het is ook mogelijk dat uw drone in beslag wordt genomen. Mensen die vaker de fout in gaan, kunnen een gevangenisstraf krijgen.
U mag voor privégebruik luchtopnamen maken met uw drone. Dit valt onder recreatief gebruik. Wel moet u zich houden aan de privacywetgeving als u video's en/of foto's maakt. Dit betekent dat u de privacy van iemand anders moet respecteren. Meer over dit onderwerp leest u in de Handleiding drones en privacy van de Rijksoverheid.
Veroorzaakt u schade met uw drone? Dan kan het slachtoffer u aansprakelijk stellen voor de schade en/of verwondingen. Daarom is het belangrijk dat u checkt of uw WA-verzekering eventuele schade die uw drone aan derden toebrengt dekt. Niet iedere WA-verzekering doet dit. De schade kan soms zeer hoog (tot duizenden euro's) oplopen
Een particuliere drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilogram. Deze regel wordt op korte termijn aangepast. Dan geldt mogelijk een maximumgewicht van 4 kilogram voor particulier gebruik.
Sinds 1 juli 2015 gelden nieuwe regels voor beroepsmatig gebruik van drones. U hoeft voor uw bedrijf geen ontheffing meer aan te vragen, uitsluitend een vergunning (certificaat). Voor zakelijk gebruik dient u een certificaat hebben van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT): het ROC (RPAS operator certificate).
U krijgt de vergunning ROC als:
De nieuwe regels staan in de regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen. De overheid stelt ook eisen aan de omstandigheden waarin u vliegt. Bijvoorbeeld:
Kijk hier voor de meest actuele informatie met betrekking tot de vergunning hier.
De Rijksoverheid is van plan een nieuwe categorie drones te introduceren: de mini-drone. Deze categorie is bedoeld om het verschil in regelgeving tussen de beroepsmatige en de particuliere gebruiker van drones te verkleinen. De regels voor particuliere en beroepsmatige gebruikers van de mini-drone worden dan hetzelfde.
Meer weten? Lees ook: Drones en droids: wat kan je er allemaal mee?