Eens in de zoveel tijd komt er een nieuwe versie van Windows uit. Dat kan soms behoorlijk wennen zijn. De nieuwste versie is Windows 10, maar Microsoft verwacht dat deze sneller omarmd wordt dan eerdere upgrades. Hieronder vertellen we u of meer over het upgraden naar Windows 10.
De vraag of u maar beter wel kunt upgraden naar Windows 10 of niet, hangt van enkele zaken af. Gebruikt u een computer op leeftijd, laten we zeggen van 4 jaar of ouder, dan is de kans groot dat u binnenkort de overstap naar een nieuwe wilt maken. In zo'n geval is het wellicht niet de moeite waard om naar Windows 10 over te stappen. Maar is uw computer betrekkelijk jong en bent u van plan er nog een tijdje mee te werken, dan raden we u aan om in de 'vaart der volkeren' mee te gaan.
Nee, u kunt gewoon uw eerdere versie van Windows blijven gebruiken. Wel zullen er voor uw huidige versie van Windows naar verloop van tijd geen beveiligingsupdates en patches meer verschijnen, omdat de aandacht van Microsoft naar de nieuwere versies verschuift.
Wanneer u de melding krijgt dat u Windows 10 kunt installeren, zet uw bevestiging een download van het besturingssysteem in werking. U wordt dan door de gebruikelijke stappen geleid. Een testversie toonde aan dat Windows 10 lichter is dan zijn voorgangers, wat resulteert in sneller opstarten en een lagere belasting van het systeem.
Microsoft geeft aan dat uw bestanden, foto's en muziek gewoon behouden blijven. Bij het upgraden wordt een automatische back-up gemaakt van uw huidige systeem in de vorm van een windows.old bestand. Binnen 30 dagen na upgraden kunt u nog terug naar uw oude besturingssysteem. Eventuele wijzigingen aan bestanden die u in Windows 10 gemaakt heeft blijven dan behouden. LET OP! Wanneer u een recovery uitvoert in Windows 10 bent u wel uw windows.old bestand kwijt.
Voor de zekerheid is het altijd goed om zelf ook een backup te maken, voordat u de upgrade uitvoert. Mocht tijdens de installatie de harde schijf kapotgaan, de stroom uitvallen of de bliksem inslaan, dan kan dat proces best weleens een klap krijgen. Dus daarom is het van belang om altijd ook zelf een back-up te maken. Bij het upgraden worden ook uw systeeminstellingen (bijvoorbeeld 'bestandsextensies weergeven' in de Verkenner) door Windows 10 overgenomen. De overstap naar dit besturingssysteem zal dus zeer vloeiend verlopen.
Windows 10 is gemaakt met het oog op de toekomst. Dat betekent dat het besturingssysteem op oudere laptops en desktops minder goed werkt. Het idee is dat Windows 10 in elk geval geschikt is voor computers die nu op Windows 8.1 draaien. De systeemeisen zijn als volgt:
Niets, maar wél met een kanttekening. Voor gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 is het upgraden naar Windows 10 gratis gedurende een jaar. Dat jaar gaat in vanaf het moment dat Windows 10 verschijnt. Na de upgrade blijft het gebruik zelf gewoon gratis.
Er is nogal wat onduidelijkheid geweest over de lanceerdatum van Windows 10. Eerst werd de herfst van 2015 genoemd en later stelde Microsoft dat Windows 10 in de zomer van 2015 uit zou komen. Tijdens een bijeenkomst van aandeelhouders in april 2015 praatte de CEO van processorfabrikant AMD haar mond voorbij door het te hebben over een lancering aan het einde van juli. Microsoft liet er vervolgens geen gras over groeien en maakte de uiteindelijke lanceerdatum wereldkundig: 29 juli 2015.
LET OP! Niet iedereen krijgt op 29 juli al de upgrade. Eerst worden de ongeveer 5 miljoen Windows Insiders voorzien van de live versie. Daarna wordt Windows 10 langzaam uitgerold naar een paar miljoen mensen per dag. Het kan dus tot eind augustus duren voordat de upgrade gedaan kan worden op uw computer.
Meer weten? Lees ook: Windows 10: beter dan ooit!