Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Uw geldzaken regelen en op orde krijgen met uw tablet

tablets

Moet u maandelijks op de kleintjes letten, of houdt u geld over? Zo ja, hoeveel? Weet u waar al uw geld iedere maand naartoe gaat? Of wilt u gewoon beter inzicht in al uw inkomsten en uitgaven? Een huishoudboekje geeft u antwoord op al deze financiële vragen. Dankzij de komst van tablets hoeft u hiervoor niet langer terug te vallen op het traditionele papieren kasboek. Wij laten u zien hoe u met een tablet grip krijgt op uw geldzaken.      

Internetbankieren

Internetbankieren is anno 2015 een ingeburgerd begrip in Nederland. Online betalen is net zo normaal als uw pinpas door het apparaat halen bij de kassa. Eind 2014 deed 86 procent van de internetters zijn bankzaken via internet. Of u nu een rekening betaalt of geld overmaakt naar uw spaarrekening: alle grote banken hebben een eigen app waarmee klanten hun geldzaken kunnen regelen.

 

Dankzij deze apps bent u niet langer gebonden aan uw computer om uw geldzaken te regelen, maar kunt u dat tevens met uw tablet of smartphone doen. Deze mobiele applicaties hebben echter één nadeel: de mogelijkheden zijn beperkt. Uw banksaldo checken en betalingen verrichten is geen enkel probleem, maar om al uw uitgaven en inkomsten op een rij te zien bent u nog altijd aangewezen op uw computer of de website van uw bank. Als u naast een betaal- en spaarrekening nog andere financiële diensten afneemt bij uw bank, zoals een beleggingsrekening, dan zult u waarschijnlijk een aparte app moeten downloaden en installeren om deze zaken via uw tablet af te handelen.

Het is goed om te weten dat het niet onmogelijk is om al uw inkomsten en uitgaven netjes te ordenen op een tablet. Dat kan op twee manieren: met een digitaal huishoudboekje of met één van de vele apps die beschikbaar zijn.

Een digitaal huishoudboekje opzetten

 

Te beginnen bij het digitale huishoudboekje of kasboek. Dit is simpelweg een overzicht waarin u al uw inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode vermeldt, bijvoorbeeld van afgelopen maand. U maakt twee aparte kolommen: één voor de inkomsten en één voor de uitgaven. Boodschappen doen, naar de kapper gaan, een bioscoopfilm bezoeken, uw telefoonabonnement betalen, uw salaris ontvangen, water, gas en elektra betalen: al deze zaken noteert u als aparte post in uw huishoudboekje. Onder de streep laat u alles optellen en aftrekken en ziet u in een oogopslag wat u maandelijks overhoudt of tekort komt.

Klinkt ingewikkeld, maar als u er wat tijd en moeite in steekt heeft u uw eigen kasboek binnen no time opgezet. Programma's die u hiervoor kunt gebruiken zijn Google Spreadsheets en Microsoft Excel. Deze zijn gratis te downloaden voor Android, iOS en Windows.

Apps: AFAS Personal

 

Een andere manier om inzicht te krijgen in uw uitgavenpatroon, is door het downloaden en installeren van applicaties. Een digitaal huishoudboekje met veel opties en mogelijkheden is AFAS Personal. Met deze app importeert u al uw bij- en afschrijvingen, ongeacht bij welke bank u uw financiële zaken regelt. Alles wat u pint vindt u in het overzicht terug. Contante betalingen moet u wel zelf toevoegen aan de Portemonnee. Uitgavenposten worden automatisch gecategoriseerd, doordat de app naar trefwoorden in de omschrijving van de bij- en afschrijvingen kijkt. Een post toch verkeerd ingedeeld? Dan past u deze handmatig aan. Dankzij de ingebouwde zoekfunctie vindt u een bepaalde transactie eenvoudig terug. Kassabonnen bewaart u online door simpelweg een foto te maken. Zodoende raakt u nooit meer een bon kwijt. Met de functie 'Glazen bol' doet de app een voorspelling hoe u er aan het eind van de maand voor staat.

AFAS Personal is gratis te downloaden in de Google Play Store. De app is weliswaar beschikbaar in de App Store, maar dan alleen voor de iPhone. Met AFAS Personal Plus (2,99 euro per maand) heef u toegang tot betaalde functies, zoals het opstellen van jaarbegrotingen en data exporteren. Of u nou kiest voor de gratis variant of de betaalde versie wilt gaan gebruiken, vergeet niet om eerst een account aan te maken op de website van AFAS Personal.

Alternatieven

 

Naast AFAS Personal zijn er vele andere digitale huishoudboekjes beschikbaar:

  • Wally (voor Android en iOS) is een gratis alternatief om al uw inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. De app heeft een fraaie vormgeving, maar is wel minder uitgebreid dan AFAS Personal.
  • Mijn Huishoudboek (voor Android en iOS) kost weliswaar een paar euro (twee tot drie euro), maar is zeer uitgebreid. Zo biedt deze app onder meer uitgebreide statistieken, rapporten en grafieken die u met filters zelf kunt samenstellen.
  • Met Spendee (voor Android en iOS) kunt u slechts één betaalrekening toevoegen, maar voor sommigen is dat meer dan genoeg. U kunt handmatig transacties toevoegen, categorieën aanmaken en data exporteren naar bijvoorbeeld Excel. Spendee vergt wel iets meer werk dan de andere apps, omdat transacties niet automatisch in categorieën worden ingedeeld. Deze app is gratis en beschikbaar voor Android tablets en iPhones

Meer weten? Lees ook: Hierop kunt u letten om online veilig te bankieren

Bekijk alle tips Bekijk Alle Tablets