Gaat u binnenkort op vakantie en neemt u uw smartphone of tablet mee? Dan wilt u vast veilig en slim gebruikmaken van het internet. Vaak zijn er in de buurt van uw vakantiebestemming WiFi hotspots, waarmee u gratis of tegen lage kosten kunt internetten. Wij leggen u graag uit hoe u een WiFi hotspot kunt vinden en installeren. Daarnaast kunt u hieronder lezen hoe u de internetkosten onder controle kunt houden in het buitenland.
In het buitenland zijn WiFi hotspots de handigste manier om uw mobiele apparaat te verbinden met het internet. Een WiFi hotspot is eigenlijk hetzelfde als uw WiFi signaal thuis, maar dan eentje dat u deelt met anderen. Bijvoorbeeld met de klanten van het café waar u zit, de kampeerders op uw camping of de andere gasten van uw hotel. Het hangt af van uw vakantiebestemming hoeveel u er tegenkomt. In sommige landen is het de normaalste zaak van de wereld om vrijwel overal WiFi aan te bieden, terwijl dat in andere landen veel minder het geval is.
WiFi hotspots zijn er in twee soorten: beveiligd en onbeveiligd. Bij een beveiligde hotspot moet u een wachtwoord invoeren, nadat u er verbinding mee heeft gemaakt. Vaak moet u dit wachtwoord invoeren op het moment dat u de netwerknaam kiest van de hotspot. Uw mobiele apparaat zal dan om een wachtwoord vragen.
Het komt ook voor dat de verbinding er onbeveiligd uitziet als u in het overzicht kijkt van beschikbare draadloze netwerken (er staat geen slotje bij het signaal), maar dat u toch een wachtwoord in moet voeren op het moment dat u wilt gaan internetten. U wordt dan automatisch naar een webpagina geleid waar u dit moet doen. Vult u hier geen wachtwoord in, dan kunt u geen gebruikmaken van de verbinding. Let er hier wel bij op, dat u met heel erg veel vreemde mensen op hetzelfde netwerk zit. Ga daarom bewust om met waar u een dergelijk netwerk voor gebruikt. Even kijken wat het weer is in Nederland is prima, maar hele gevoelige informatie uitwisselen is niet aan te raden.
Bij een onbeveiligde verbinding hoeft u nergens een wachtwoord in te voeren, maar kunt u meteen aan de slag. Dit type verbinding is minder veilig dan een verbinding waarbij u een wachtwoord moet invoeren. Iedereen die het signaal op kan pikken kan er verbinding mee maken zonder dat ook maar iemand het merkt. Dat is met een beveiligde verbinding niet mogelijk, omdat het wachtwoord dan eerst ergens opgevraagd moet worden. Dat maakt een dergelijk netwerk minder interessant voor criminelen. Die willen in de regel zo weinig mogelijk in de openbaarheid treden.
Als het mogelijk is, maak dan in ieder geval verbinding met een netwerk waarvoor een wachtwoord nodig is. Een laatste tip is om de WiFi van uw mobiele apparaat uit te schakelen op het moment dat u geen verbinding nodig heeft met een hotspot. Dan is er ook geen kans op ongewenste 'bezoekers'.
Wanneer u geen gebruik kunt of wilt maken van een hotspot, dan kunt u in het buitenland ook roamen. Althans, dit is mogelijk wanneer u een mobiel apparaat heeft met een dataverbinding (3G/4G). De SIM kaart in uw mobiele apparaat staat dan geregistreerd bij uw provider in Nederland, waar u uw abonnement heeft. Op het moment dat u de grens over gaat, geeft uw SIM kaart aan dat hij geen verbinding meer heeft met zijn eigen netwerk: hij is aan het roamen (Engels voor rondzwerven). Dit kan behoorlijk hoge kosten met zich meebrengen, al zijn de prijzen per MB de afgelopen tijd in Europa wel sterk gedaald. Uw mobiele apparaat zal roamen dan ook standaard uitschakelen op het moment dat u de grens overgaat. U kunt het zelf inschakelen. En met een 3G mobiele WiFi router kunt u via het SIM abonnement uw internet zelfs delen met meerdere personen. Om kosten te besparen kunt u er ook voor kiezen om ter plekke een SIM kaart aan te schaffen.
Als u zeker wilt weten dat u niet teveel geld uitgeeft met roamen, dan kunt u een app installeren die bijhoudt hoeveel u verbruikt. Deze geeft dan een seintje op het moment dat u boven een bepaald bedrag of verbruik komt. Drie veelgebruikte apps voor Android zijn: Onavo Count, My Data Manager en 3G Watchdog, heeft u een iOS apparaat dan kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van de apps: Onavo Count, My Data Manager en Data Usage Pro.
Wilt u meer informatie over tablets of hulp bij de keuze van de juiste tablet? Bekijk dan onze Tablet Koopgids of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies.
Meer weten? Lees ook: Veilig surfen op uw tablet