Wellicht heeft u de krantenkoppen voorbij zien komen: ‘Kans op datalek door gestolen laptop’ en ‘Mogelijk belastinggegevens inwoners en bedrijven gemeenten op gestolen laptop’. De commotie barstte los toen in de eerste week van december 2016 bekend werd dat een consultant van een softwarebedrijf beroofd zou zijn van zijn laptop. Sindsdien zijn er meer data ‘lekkages’ aan het licht gekomen. Zoals onlangs in Eindhoven: ‘Datalek bij gemeente Eindhoven treft 880 aanvragers vergunning’. Wat dit soort situaties zo schrijnend maakt is dat prive gegevens op straat komen te liggen.
De toegang tot iemands telefoon of laptop staat tegenwoordig gelijk aan een intiem kijkje in iemands leven. Binnen een aantal scrolls en clicks achterhaal je de naam, leeftijd, relatiestatus en bankgegevens van de rechtmatige eigenaar. Een inbreuk op de privacy, waar de gedupeerden van het datalek wellicht ook mee te maken gaan krijgen. Had de consultant de diefstal kunnen voorkomen? Waarschijnlijk niet. Maar er kan wel een hoop ellende en rompslomp vermeden worden door bijvoorbeeld de data op een laptop goed te beveiligen. Om een persoonlijk datalek te voorkomen, geven we een aantal praktische tips.
Bij alleen het aanschaffen van een laptop bent u er vaak nog niet. Uw nieuwe aanwinst wordt vaak nog aangekleed met een bijpassende en beschermende laptophoes, een losse muis en voor de intensieve gebruiker extra voeding. Maar bij het veilig gebruiken van de software staan we vaak pas stil als het mis gaat. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, schaf daarom op tijd goede beveiligingssoftware aan. U voorkomt hiermee een hoop nare problemen zoals virussen, scams en online bedreigingen. Paradigit adviseert u ‘Symantec Norton Security Deluxe 3.0’, waar nu de actie op ‘ € 25,- cashback’ op van toepassing is. Dit beveiligingspakket garandeert 24 uur per dag een wereldwijde controle op bedreigingen. Het is voorzien van geavanceerde technologieën die zelfs nieuwe bedreigingen identificeren en elimineren.
Wachtwoorden: zowel offline als online worden we tot vervelens aan toe gedwongen er gebruik van te maken. Soms is het verleidelijk om voor een eenvoudig en makkelijk te onthouden wachtwoord te kiezen. Binnen het kader van het ‘datalekproof’ maken van uw laptop, is het uiteraard niet wenselijk om uit gemak te kiezen voor wachtwoorden als ‘123456’ (de nummer 1 uit de top 10 meest gebruikte wachtwoorden in 2015). Gelukkig verplichten veel websites u een veilig wachtwoord aan te maken, door aan te geven of een wachtwoord zwak of onveilig is en door bepaalde leestekens en/of hoofdletters te vereisen. Inspiratieloos? Gebruik een app die willekeurige wachtwoorden genereert, zoals 1Password, waarmee u unieke wachtwoorden aan maakt én opslaat.
Misschien een open deur, maar omdat het een eenvoudige en snelle manier is om een laptop te blokkeren voor buitenstaanders: vergrendel altijd uw laptopscherm. Moet u even weg bij uw laptop omdat u bijvoorbeeld een vergadering ingaat? Maak dan gebruik van de sneltoets ‘Windows + L’ of in het geval van een Mac ‘Ctrl + Shift + Power’. Zo voorkomt u dat grappige collega’s een bericht posten op uw Facebookpagina of dat vertrouwelijke documenten worden ingezien door nieuwsgierige voorbijgangers.
Mocht u in de situatie terechtkomen dat u uw laptop verliest of kwijtraakt aan diefstal, dan is het van onschatbare waarde als u nog een back-up heeft liggen. Onvervangbare herinneringen in de vorm van foto’s en video’s en waardevolle documenten zijn zo altijd veiliggesteld. U kunt ervoor kiezen om uw documenten en bestanden op te slaan in de cloud (https://www.paradigit.nl/tips/opslaan-in-de-cloud-met-google-onedrive/), zodat u altijd en overal toegang heeft tot deze data. Maar het kan ook prettig zijn een fysieke back-up te hebben in de vorm van een USB stick, een geheugenkaart of een externe harde schrijf, zoals de Toshiba Canvio Basic met maar liefst 1 TB (1.000 GB) opslagfomaat.
Wilt u meer informatie of advies over het beschermen van de data op uw laptop? Stel uw vraag in ons Helpcenter of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies.
Lees voor meer advies over online veiligheid de tip: Bescherm uw Internet of Things