Het geheugen van uw computer is ook wel bekend onder de naam Random Access Memory of RAM. Het wordt in één of meerdere modules op het moederbord van de computer geplaatst. Zonder RAM zou een computer onwerkbaar traag zijn. In het werkgeheugen worden alle programma's, die u op een bepaald moment aan het gebruiken bent, geladen. De onderdelen van het besturingssysteem van uw computer (bij de meesten van u zal dat een versie van Microsoft Windows zijn) worden bijvoorbeeld in het werkgeheugen geladen, maar ook programma's die u opent. Uw computer kan daar veel sneller bij, dan wanneer hij iedere keer naar de data op de harde schijf toe moet.
Hoe meer werkgeheugen u in uw computer heeft, des te meer programma's en processen er in opgeslagen kunnen worden. In theorie heeft het bijplaatsen van geheugen dus zeker zin. Er zit echter wel een bovengrens aan. Dit is afhankelijk van hoe zwaar u uw computer belast. Om een beeld te krijgen van het geheugengebruik van uw computer, kunt u met de toetsencombinatie CTRL+SHIFT+ESC het Taakbeheer van uw Windows computer openen. Daar kunt u zien hoeveel geheugen uw systeem gebruikt.
Loopt u nooit tegen de limieten aan van het beschikbare werkgeheugen, dan heeft het bijplaatsen van RAM geen zin. In de toekomst kan dat natuurlijk veranderen, dus het is zeker goed om af en toe te kijken of u nog voldoende werkgeheugen aan boord heeft. Op dit moment is 4GB voor de meeste doeleinden voldoende.
Het uitbreiden van het werkgeheugen is bij een desktop vrijwel altijd mogelijk, mits er nog een plekje vrij is op het moederbord. Het enige wat u goed moet bekijken, is hoe u de behuizing van uw desktop openmaakt. De meeste fabrikanten van laptops houden bij het maken ervan rekening met het later vervangen of bijplaatsen van geheugen. Vaak zit er een klepje onderop het apparaat dat toegang biedt aan de geheugenmodules. Er zijn ook modellen waarvoor u voor het plaatsen van een extra module het toetsenbord los moet halen.
Wilt u meer informatie over werkgeheugen, hulp bij de keuze van het juiste geheugen of hulp bij het inbouwen ervan? Bekijk dan onze werkgeheugen koopgids of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies.
Meer weten? Lees ook: Drie tips om het maximale uit de accu van uw laptop te halen