Gebruikers van een Windows Phone kenden Cortana al. Cortana werd wereldberoemd tijdens het WK voetbal van 2014, toen zij van maar liefst 14 partijen op rij de juiste winnaar voorspelde. Met de lancering van Windows 10 wordt Cortana ook beschikbaar op tablets, laptops en desktops. Jammer genoeg is er momenteel nog geen zicht op de beschikbaarheid van Cortana in Nederland.
Microsoft heeft liever dat we vragen wie Cortana is, zó persoonlijk moet de interactie met deze digitale assistente worden. U zou Cortana kunnen zien als Microsofts antwoord op Siri van Apple. U kunt een zoekopdracht inspreken en krijgt dan ook in een prettige vrouwenstem antwoord, maar u kunt ook een zoekopdracht met het toetsenbord geven, waarbij u het antwoord op uw scherm te zien krijgt. Voor dat laatste is er een zoekveld op de taakbalk van Windows 10 geplaatst.
U kunt met Cortana chatten, maar haar ook om informatie vragen die u normaalgesproken in Google of een andere zoekmachine zou intypen. Daarnaast heeft Cortana toegang tot uw agenda en e-mail (en als u wilt zelfs tot Facebook). Het idee hiervan is dat hoe meer u Cortana gebruikt, des te beter de digitale assistente u kan helpen. Hieronder zijn wat voorbeelden van vragen die u aan Cortana kunt stellen:
We hebben de vragen hierboven in het Nederlands gezet, maar de kans is groot dat Cortana bij de lancering van Windows 10 nog uitsluitend Engelse zoekopdrachten begrijpt. De verwachting is echter dat Microsoft snel de aansluiting bij Apple wil zoeken; Siri begrijpt Nederlands al wel en antwoordt netjes in onze moedertaal.
Hoe handig Cortana ook kan zijn, er zijn wellicht momenten waarop u even geen behoefte heeft aan een sprekende computer. Hiervoor bestaat het Notebook, waarin uw persoonlijke voorkeuren staan, met daarin ook informatie over de uren waarop u niet gestoord wenst te worden. Behalve Cortana tijdelijk 'verstommen' kunt u haar ook helemaal uitschakelen.
Meer weten? Lees ook: De verschillen: Windows 10 versus Windows 7 en 8.1