Op werkdagen voor 23:30 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf € 50,-

14 dagen bedenktijd

Neem de controle of uw digitale thuis

Smart Home

Verlichting

verlichting

Wat bepaalt de sfeer in uw huis? Overdag zijn dat misschien de meubels en decoratieve elementen zoals planten, maar 's avonds speelt de verlichting een heel belangrijke rol. Een kleine verandering in de manier waarop meubels en muren worden verlicht, kan al voor een grote verbetering zorgen. Ook is het makkelijker dan ooit om de verlichting aan uw stemming of de functie van de ruimte aan te passen. 

Waarom is verlichting belangrijk?

Het lijkt een overbodige vraag, maar dat is het absoluut niet. Licht heeft namelijk meer functies dan ons helpen zien in de duisternis. Functies die ons eraan herinneren dat we verlichting serieus moeten nemen.       
  • Gezondheid
    Licht helpt ons om onze lichaamstemperatuur aan te passen voor het slapengaan of ontwaken. Koelblauw licht helpt om wakker te worden in de ochtend, terwijl warmgeel licht het lichaam tot rust helpt komen in de avond. Een bekende toepassing van dit principe is de Wake-up Light

    Veiligheid
    Veiligheid is één van de basisbehoeften van de mens. Wanneer de lichten in huis gedoofd zijn, geeft u een duidelijk signaal aan voorbijgangers: u ligt in bed of bent helemaal niet thuis. Om de kans op een inbraak te verkleinen is het verstandig enkele lichten aan te laten, vooral wanneer u buitenshuis bent.

  • Sfeer
    Felle, witte verlichting kan misschien functioneel zijn in de keuken, maar is niet geschikt om een gezellig avondje bij door te brengen. Goed geplaatste verlichting, die gedimd kan worden of zelfs van kleur kan veranderen, komt uw humeur en de sfeer in huis ten goede. 

  • Waarde
    We staan er niet zo vaak bij stil als we een huis naar onze hand zetten, maar wanneer het moment van verkopen komt, laat een goed een sfeervolle verlichting de kopers veel beter zien wat er met het interieur mogelijk is.                  

Welke soorten verlichting zijn er?

Zowel voor het interieur als het exterieur bestaan er vele soorten verlichting. Buitenshuis zijn er enerzijds de lampen die aan het lichtnet worden aangesloten en anderzijds de lampen die zich geheel autonoom voeden, dankzij de ingebouwde zonnecellen. Schakel ze zelf in of kies voor een lichtsensor, die bij zonsondergang de lamp activeert of een bewegingssensor die het stroomverbruik minimaliseert tot de momenten waarop er werkelijk iemand buiten is.       

Binnenshuis – en daar focust deze koopgids zich op – zijn de lampen aangepast op hun functie of de ruimte waarin ze worden gebruikt. Inbouwspots zijn bijvoorbeeld perfect voor de badkamer en boven het aanrecht, tafellampen en leeslampen doen het weer prima in de studeerkamer, terwijl plafondlampen en hanglampen de ideale sfeerverlichting voor de woonkamer zijn.                

Spaarlampen en LED       

De gloeilampen die we decennialang in onze verlichting schroefden, werden in de jaren 90 verdrukt door de zuinigere spaarlampen. Sinds kort genieten de LED lampen echter de  voorkeur. Deze gaan gemakkelijk tientallen jaren mee en zijn zuiniger dan hun voorgangers. Ook worden ze niet warm en zijn ze daardoor kindvriendelijk.              

Relatief nieuw is de 'smart' verlichting oftewel smart lighting. Dat is LED verlichting, die via een afstandsbediening of app op uw smartphone of tablet bediend kan worden. Deze slimme verlichting is in veel gevallen modulair: u begint met een basispakket waarmee u uw huidige verlichting aanpast. Stukje bij beetje kunt u deze verder uitbreiden met meer lampen en elementen.

Wat zijn de mogelijkheden van slimme verlichting?

Met slimme verlichting bedient u overal vandaan uw verlichting. Dankzij geofencing kunt u bijvoorbeeld instellen dat de lampen in huis aangaan wanneer u zich op enkele meters van uw huis bevindt. Afhankelijk van het tijdstip kunt u daar zelfs een bepaalde kleur of intensiteit aan koppelen. Philips noemt dit scenes: lichtprogramma's die zich aan uw voorkeuren aanpassen. Zo kunt u de perfecte omgeving scheppen voor verschillende behoeften en activiteiten.
                

Sfeer creëren

De eigenschappen van verlichting, die we aan het begin van deze koopgids aanstipten, komen bij Philips Hue weer uitgebreid terug. Zo is deze slimme verlichting een echte sfeermaker: neem bijvoorbeeld een foto die u heeft gemaakt en kies hier de kleuren uit, die u in uw verlichting terug wilt zien. Of zet de verlichting in een disco stand, waarbij de lampen 'meedansen' op de beats die uw stereo installatie produceert.  

Bevorder uw gezondheid

Ook kan slimme verlichting uw biologische klok een handje helpen. Laat u 's ochtends bijvoorbeeld wekken door de kleuren van de zonsopgang en laat het lichtspectrum van de zonsondergang uw lichaam klaarmaken voor de nachtrust. Vooral in de winter, wanneer de dagen kort zijn en het gevaar op een dipje bestaat, voelt u het verschil. Als er maar één reden was om slimme verlichting in huis te halen, dan was deze het wel. 

Beveilig uw huis

De juiste scene zorgt ook voor maximale veiligheid in uw afwezigheid. Door in de buurt van ramen de lampen aan te laten, geeft u de indruk dat er toch iemand thuis is. Dat heeft weer een ontmoedigende werking op potentiële inbrekers. Tijdens uw vakantie kunt u de verlichting steeds op hetzelfde tijdstip aan- en uitzetten, maar ook voor een willekeurig programma kiezen.

Verlaag uw elektriciteitskosten 

Maar dat is niet alles. Een slim ingestelde scene kan ook kostenbesparend werken: uw lampen zullen niet altijd meer op volle kracht werken, maar alleen wanneer nodig. LED lampen verbruiken sowieso weinig stroom, gekoppeld aan hun extreem lange levensduur. De investering  betaalt zichzelf dan ook zeker terug.

Waar let u op tijdens het kopen?

Wij kunnen ons voorstellen dat u net zo enthousiast over de nieuwe mogelijkheden op het gebied van verlichting bent als wij. Maar laten we eerlijk zijn: er hangt wel een prijskaartje aan slimme verlichting. Gelukkig is het niet nodig om diep in de buidel te tasten, met een Hue basispakket bestaande uit de WiFi bridge en drie LED lampen maakt u al een mooi begin. Deze lampen schroeft u eenvoudig in uw bestaande armatuur.

Bent u vooral thuis om te slapen, dan is een lamp in de slaapkamer en een lamp in de buurt van een raam aan de straatkant een goed idee, aangevuld met bijvoorbeeld een lamp in de woonkamer. In één klap zorgt u zo voor uw gezondheid, uw veiligheid en een prettige sfeer 's avonds in de woonkamer.

Omdat het een modulair systeem betreft, kunt u het uitbreiden wanneer u er de behoefte voor  voelt. In het geval van Philips kunt u tot wel 50 Hue lampen op uw systeem aansluiten en deze afzonderlijk of gegroepeerd bedienen. Daarnaast zijn er nog meer uitbreidingen mogelijk. Zo is er de Hue Tap, een praktische afstandsbediening die op kinetische energie werkt. Of de Hue Go, een draadloos te gebruiken lamp, of buig de Hue Lightstrip in de gewenste vorm om licht te creëren op verrassende plaatsen. Samengevat is slimme verlichting de verlichting van de toekomst en zullen we steeds meer merken in deze markt zien stappen.

Bekijk Verlichting